Hva er PreO?

Preo.no er hjemmesiden til Pre-O sportens venner

Organisasjonsnr. 911 668 793

Bilde fra stiftelsesmøtet i november 2012

Presisjonsorientering er en av fire o-grener

Presisjonsorientering, i kortform kalt Pre-O, er en av fire o-grener i den internasjonale o-familie sammen med fotorientering, skiorientering og sykkelorientering. Norge holder et meget høyt nivå innen presisjonsorientering (internasjonalt kalt: Trail-O). Nordmennene har på fire Pre-o-VM tatt to gull, ved Jan Erik Haug, Østmarka OK i paralympic-klassen i Västerås, Sverige i 2004 og Per Midthaugen; Synnfjell OL i åpen klasse i Japan 2005. Dessuten tok Per Midthaugen bronsemedalje under Pre-o-VM i Finland 2006. I 2007 tok Ole-Johan Waaler, POL bronse i Ukraina-VM. I EM 2007 ved Bordeaux, Frankrike tok Norge hele fire medaljer - gull i indv. og lagkonkurranse i paralympic-klasse, sølv i åpen klasse indv. og lagkonkurranse. Det første NM i pre-o ble holdt ved Fetsund i høsten 2006. Arne Ask fra Lierbygda OL vant dette. I 2007 tok Kjetil Waaler, POL NM-tittelen.

Alle kan delta

I pre-o kan alle delta, uansett kjønn, alder og bevegelsesnivå. Klassene går derimot etter ferdighetsnivå. Terrenget hvor en holder pre-o må være lett framkommelig ? det vil si ha veier og stien hvor rullestol og barnevogn kommer fram. En kan få hjelp av pådytter underveis i en pre-o konkurranse. Det er ikke lov å forlate stien/veien i pre-o løypa. Det brukes vanlige o-kart og vanlige postbeskrivelser i denne o-grenen. I pre-o får en poeng etter om en kan peke ut riktig skjerm ? av opptil 4 skjermer ? som henger rett i forhold til postbeskrivelse og ringplassering. På en løype på 2 ? 3 km kan det være fra 12 til 18 poster. Det er N-klasse, A/B klasse og E-klasse i et vanlig nasjonalt pre-o arrangement. Det er også tidskontroller i pre-o. Da skal en gjøre sitt valg innen 60 sekunder fra anvist plass ? og med ukjent kartutsnitt. Ved feil mister en poenget og får 60 sekunder tidstillegg. Vinner i pre-o er den med flest poeng og minst tidsforbruk på tidspostene.

Pre-O i Norge

Det er ca 50 utøvere av presisjonsorientering i Norge. De fleste kommer fra Østlandet. Det var på 80-tallet at sporten ble utviklet, i samarbeid med svenskene. Opprinnelig var sporten bare for bevegelseshemmede, men midt på 90-tallet ble sporten åpnet for alle som ville være med. Det ble holdt ca 20 pre-o arrangementer i Norge og de nærmeste deler av Sverige i 2006. I tillegg kom det til treningskaruseller i Oslo-området, Grenland og Storsteinsnes i Troms. Det har vært holdt hovedløp siden 2002, og første NM i 2006. Det kåres også norgescupvinner og årsrankingvinner hvert år. Virksomheten innen presisjonsorientering i Norges utøves av et pre-o-utvalg på seks personer, med Knut Ovesen, Lardal OL som leder. Hver år arrangeres det treningsleire og kurs for pre-o-utøvere i regi av pre-o-utvalget.

Internasjonal Pre-O

Det internasjonale orienteringsforbundet har en egen pre-o-komité som øverste organ. Første Pre-o-VM var i Västerås i Sverige i 2004. I VM konkurreres det i to klasser: Åpen klasse og Paralympics-klassen. De som ikke kan løpe i skogen kan få sertifikat til å stille i Paralympic-klassen i VM og EM. Siden 1986 har det blitt avholdt nordiske landskamper i pre-o. Også en egen landskamp i paralympic-klassen mot Danmark har kommet til i de senere årene. Det internasjonale orienteringsforbundet har en egen internettside: www.trailo.org.

Hvordan komme i gang?

Treningsarrangement i pre-o behøver ikke være vanskelig å få til. Nyttigste lektyre er Arrangørveiler for pre-o som kan bestilles fra Idrettsbutikken AS. Det behøver ikke å være rundløype i pre-o. Løype fram og tilbake på en skogsbilvei eller avstengt vei er ofte brukt på store arrangementer. Kartet bør være i målestokk fra 1:3.000 til 1:7.500. Skolegårdskart kan være greit til nybegynnere og andre som prøver seg for første gang i pre-o. Det er således mulig å utøve presisjonsorientering de aller fleste steder i Norge.

Andre former for orientering

Begrepet TOF (Tilpasset Orientering for Funksjonshemmede) har også med orientering for psykisk funksjonshemmede. Da bruker en ulike former for bearbeidede kart, perspektivskisser, foto-orientering o.a.

Pre-O sportens venner har mulighet til å bistå lag og kretser med aktiviteter innen presisjonsorientering, orientering for blinde og orientering for psykisk funksjonshemmede. Ta kontakt.

Ønsker du å få lagt stoff ut på denne siden, eller har annet relevant informasjon å bidra med, ta kontakt med oss, se adresse under.

Ønsker du kontakt med med Pre-O sportens venner, kontakter du Knut Terje Ovesen, Postboks 46, 3276 Svarstad, mobil 48 05 50 41 eller Send epost