Postbeskrivelser er viktige i orientering, og den som skal lykkes i denne sporten må skjønne hvordan de skal brukes. Her skal vi se på hva en postbeskrivelse er, og hvordan de varierer i vanskelighetsgrad med ferdighetsnivå.
Hvordan forstå postbeskrivelsen
I orientering løper man fra post til post i terreng ved hjelp av kart og kompass. Avhengig av vanskelighetsgraden man deltar på, skal man finne fram til ulike poster i en bestemt rekkefølge ved å følge den angitte postbeskrivelsen. I løyper som er ment for nybegynnere, vil postens beliggenhet gjerne være skrevet ut i klartekst.
Etter hvert som du begynner å løpe i mer avanserte løyper, vil du imidlertid oppleve at denne klarteksten forsvinner. I stedet vil postbeskrivelsen i løyper av middels eller avansert vanskelighetsgrad bestå av symboler som er listet opp i en tabell.
Hvis man ikke er kjent med systemet, vil dette se helt uforståelig ut, og det er lett å tro at man har forvillet seg inn i en komplisert matematisk ligning. Men så ille er det ikke, for etter å ha brukt litt tid på orientering vil det være enkelt å forstå og raskere oppfattet enn å lese en hel tekst. Med andre ord er den symbolske beskrivelsen faktisk tidsbesparende så lenge man har opparbeidet erfaring og kunnskap til å forstå hva alt betyr.
Den andre åpenbare fordelen ved dette er selvfølgelig at slike symboler utgjør et felles språk for alle som driver med orientering i hele verden, ikke bare i et land eller språkområde. Dermed blir internasjonale mesterskap mulig. Den symbolske fremstillingen er med andre ord gull verdt for sporten!
Løypen defineres av postbeskrivelsen
Løypen blir til ved å lese postbeskrivelsen og forstå terrenget. Hver post har et postnummer, en kode som tilsvarer koden på flagget ved posten, samt en terrengdetalj som er symbolsk angitt. Den kan også være videre definert og beskrevet med andre symboler. Til slutt vil det også være et symbol som angir hvor på detaljen skjermen er plassert.