O-Ringen

Utvalgt bilde O Ringen - O-Ringen

O-Ringen er en av de store konkurransene i orientering, der nordmenn som blant andre Olav Lundanes har hevdet seg godt. O-Ringen arrangeres årlig i Sverige, og er en legendarisk konkurransetype som har eksistert i mer enn 50 år.

Det er nærliggende å sammenligne med det tysk-østerrikske hoppuka for å se hvor viktig denne tevlingen er for deltakere og publikum.

Hva er O-Ringen?

O-Ringen ble tidligere kalt 5-dagars, det vil si 5-dagers på norsk, og foregår altså over flere dager med en rekke tøffe konkurranser. Arrangementet foregår på ulike steder i vårt naboland Sverige, men tiltrekker seg løpere fra store deler av verden.

Dette er faktisk det arrangementet i sporten som har flest deltakere, og deltakerne er både menn og kvinner i alle aldre. Løpene går av stabelen i juli, med en etappe for hver av de fem dagene. Noe av det spennende og unike med denne konkurranseformen er at det aller siste løpet på den femte dagen arrangeres som jaktstart.

Det er gode premier å hente i O-Ringen, både for enkeltdistanser og sammenlagt. I alt kan man vinne over 100 000 kroner på de fem dagene dersom man hevder seg i toppen. Dette er mye penger i orientering, selv om det selvfølgelig er en ganske beskjeden sum sammenlignet med mange andre idretter.

I dag forbinder vi O-Ringen med Sverige, men i starten ble deler av konkurransen faktisk avholdt i Danmark. Fra starten med vel 150 løpere har antallet etter hvert økt til flere tusen, med en rekord på over 20 000. Tidvis har O-Ringen også inngått i verdenscupen i orientering.

Bare en norsk mann har greid kunststykket å vinne O-Ringen to ganger, nemlig legenden Petter Thoresen. På kvinnesiden, der konkurransen er litt mindre knivskarp, har flere norske kvinner greid dette, men ingen har kommet i nærheten av svenske Ulla Lindkvist som vant hele åtte ganger på rad de første årene!

O-Ringen er en sann opplevelse med tøffe konkurranser, flott natur og ikke minst god stemning sosialt. Et arrangement som bør oppleves minst en gang i livet av alle orienteringsentusiaster.